Over Mario Batali
-
Mario Batali is van mening dat olijfolie net zo kostbaar is als goud, dat shorts in elk seizoen prima kunnen en dat eten, zoals de meeste dingen, het lekkerst is als het eenvoudig gehouden wordt. Op basis van die filosofie creëert Mario samen met zijn zakenpartner Joe Bastianich avond na avond een magische sfeer in zijn vele hippe restaurants in New York. Zijn paradepaardje is Babbo Ristorante e Enoteca, een bekroonde eetgelegenheid in Greenwich Village, waar Mario sinds juni 1998 Italiaanse principes moeiteloos combineert met culinaire avontuurlijkheid.
Babbo was vanaf het begin een gastronomische superster, en in 1998 werd het restaurant uitgeroepen tot 'Beste nieuwe restaurant' door de James Beard Foundation. Ruth Reichl, culinair recensent van de New York Times, kende het drie sterren toe. Zes jaar later beoordeelde Frank Bruni Babbo opnieuw, en ook hij gaf het restaurant drie sterren, waarmee de status van een van de beste restaurants in New York City nogmaals bevestigd werd. Mario en Joe hebben verder een trattoria in Romeinse stijl, Lupa genaamd, samen met Jason Denton en Mark Ladner, en Italian Wine Merchants, een wijnwinkel vlak bij Union Square. Het Zuid-Italiaanse visrestaurant Esca opende in april 2000 zijn deuren in het Theater District. In januari 2003 openden Mario en Joe vlak bij het historische Washington Square Park nog een eetgelegenheid in de stad, Otto Enoteca Pizzeria. Otto serveert pizza, pasta, zelfgedroogde vleeswaren, groenten en 600 wijnen. Casa Mono en Bar Jam openden allebei in december 2003 op Irving Place, op een blok afstand van Italian Wine Merchants. Casa Mono is een taverna in Spaanse stijl waar wijn, sherry, tapas en traditionele gerechten worden geserveerd. Bar Jam, naast Casa Mono, is een drukke tapasbar met heerlijke Spaanse kazen, hammen en specialiteiten in kleine porties. In december 2005 opende Mario Del Posto, samen met Joe, Lidia Maticchio Bastianich en Mark Ladner. Dit ruime restaurant in het Meatpacking District in New York staat voor Italiaanse gerechten in een luxe en comfortabele setting. Het duo waagde voor het eerst een uitstapje naar de westkust met Osteria Mozza en Pizzeria Mozza in Los Angeles, in samenwerking met Nancy Silverton. Beide eetgelegenheden bevinden zich op de hoek van Highland en Melrose Avenue. De Osteria heeft een vrijstaande mozzarellabar midden in de zaak, waar de hele dag verse mozzarella wordt gemaakt. Voor hun nieuwste onderneming reisden Mario en Joe naar Las Vegas om B&B Ristorante e Enoteca en Enoteca San Marco te openen in het prachtige Venetian Resort Hotel and Casino. Het volgende project is Carnevino, een steakrestaurant in de Palazzo-vleugel van het Venetian. Dit zal in de lente van 2008 zijn deuren openen.
Mario groeide op in Seattle en bestudeerde aanvankelijk de gouden eeuw van het Spaanse theater aan de Rutgers University. Kort na zijn afstuderen proefde hij voor het eerst van de culinaire wereld bij Le Cordon Bleu in Londen. Hij verliet het gastronomische instituut echter bijna onmiddellijk weer omdat hij de opleiding 'niet interessant genoeg' vond;
Een leertijd bij de legendarische Londense chef Marco Pierre White en drie jaar intensieve culinaire training in het Noord-Italiaanse dorpje Borgo Capanne (200 inwoners) bezorgden hem de benodigde vaardigheden en kennis om naar zijn geboorteland terug te keren, klaar om zijn in oranje Crocs gestoken voet op het geblokte achterwerk van het Italiaanse-restaurantestablishment te plaatsen.
-
Eén van de vele titels die Mario kreeg toegekend, was die van 'Man van het jaar' in de categorie chefs, door GQ Magazine in 1999. In 2002 kreeg hij de prijs voor 'Beste chef: New York City' van de James Beard Foundation. Drie jaar later kende diezelfde stichting Mario de award voor 'Buitengewone chef van het jaar' toe. Ook was Mario in 2001 een van de winnaars van de 'D'Artagnan Cervena Who's Who of Food and Beverage in America', een gerenommeerde lifetime achievement award.
Mario is de ster van de serie 'Iron Chef America' van de zender The Food Network. Komende herfst gaat zijn nieuwe serie, samen met Mark Bittman en Gwyneth Paltrow, van start. 'Spain… on the road again' volgt de avonturen en eetervaringen van het drietal tijdens hun reis door Spanje.
Verder schreef Mario verschillende boeken: Simple Italian Food (Clarkson Potter, 1998), Mario Batali Holiday Food (Clarkson Potter, 2000); The Babbo Cookbook (Clarkson Potter, 2002); en Molto Italiano: 327 Simple Italian Recipes (Ecco, 2005). In 2006 sloegen Mario en NASCAR de handen ineen om het eerste kookboek speciaal voor NASCAR-fans te schrijven: Mario Tailgates NASCAR Style (The Sporting News 2006). Zijn komende kookboek en handboek voor grillen, Mario Batali - Italian Grilling (Ecco, 2008), legt uit hoe je smakelijk, authentiek, geroosterd Italiaans eten op tafel kunt zetten.
Mario verdeelt zijn tijd tussen Greenwich Village in New York City en Noord-Michigan, samen met zijn vrouw Susi Cahn van Coach Dairy Goat Farm en hun twee zonen.